8. huhtikuuta 2016

SAIMAAN KIVIKAUTISET ESINEET

Sulkavan Ruunaanpäänniemen asuinpaikalta on löydetty kaunista kampakeramiikkaa sekä pienesineistöä.

Myös Vilkaharjun kivikautisilta asuinpaikoilta on löytynyt ruukunpalasia ja muita esineitä. Ruukut olivat yleensä suippopohjaisia, mutta valmistettiin myös tasapohjaisia ja pyöreitä ruukkuja.

Kerimäeltä on löydetty kolme   keihäänkärjen palasta ja yksi pallomainen nuija. Asuinpaikoilta on löydetty tuon ajan kalastajien käyttämiä verkonpainoja, siimanpainoja, erilaisia koukkuja ja koukunvarsia.

Sulkavalta on löydetty nuolenkärkiä, jotka ovat peräisin runsaan 1000 vuoden pituiselta ajanjaksolta noin vuodesta 3000 eKr. lähtien tehtiin ainakin kvartsista, piistä ja liuskeista. Piikärjet olivat muodoltaan vinoneliöitä muistuttavia ja liuskekärjet pitkänomaisia.

Mahdollisesti nuolenkärkiä valmistettiin myös luusta, vaikkei niitä sulkavalaisilta asuinpaikoilta ole löydettykään. Sulkavan kivikautisilta asuinpaikoilta ei ole täysin ehjänä löydetty muuta kuin yksi pieni suippopohjainen savikuppi Kapakkamäestä. Kiuruvedeltä on löytynyt ihmiskasvoinen reikäkivi ja kourutaltta.

Sulkavan hautausmaalta on löydetty yksi astiankappale jonka koristeluun on käytetty kauniisti tyyliteltyjä lintukuvioita. Astioiden koristelu, ja mahdollisesti myös astioiden muotoilu lienee ollut naisten työtä.

Osa kampakeramiikasta oli muotoilultaan ja koristelultaan yksinkertaista. Parhaimmillaan se kehittyi huipputyyliksi, jolle oli tunnusomaista monenlaiset koristeaiheet kuten viivoituksella varjostetut kolmiot, kampaleimariveistä kulmaviivavyöhykkeet sekä kuopparyhmien kanssa vuorottelevat neliöt ja vinoneliöt. Myllykankaalta on löydetty siimapaino, reikäkivi ja nuolenkärki.

Sulkavan Kapakkamäeltä ja Myllykankaalta on löydetty vpiinuolenkärkiä.
Astuvansalmelta on löydetty meripihkainen Astuvan ukko. Sieltä on myös löydetty Astuvan akka, Astuvan poika ja Astuvan karhu. Löydettyjen palasten perusteella voidaan päätellä, että astioita käytettiin moniin eri tarkoituksiin. Niiden koko vaihteli suhteellisen suurista ruukuista pieniin kuppeihin.

Pääosa Kapakkamäestä ja Ruunanpäänniemestä löydetyistä kaikkiaan noin 330 astiasta oli varsin suuria. Astian reunan mukaan määriteltyinä halkaisijaltaan yli 40 cm:n astioita oli 1, 31-40 cm:n 114 ja 21-30 cm:n  108, 11-20 cm:n  18 ja alle 10 cm:n 17. Kivikaudella metsästysaseina käytettiin tavallisimmin jousta nuolineen.



Eliina ja Emma-Lotta, 4lk.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttiosioon voit jättää terveisiä tai ideoita Saimaa-projektiin liittyen.